Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztünk 2024.01.06.

2024.01.06.

Hosszú évek óta, az új esztendő első szombatján az év első rendezvényére gyülekeznek a Gidófalvy utca 1-7. számú tömb falán elhelyezett Emléktábla előtt az emlékezők. Így történt 2024. január 6-án is. Hagyományőrzők álltak díszőrséget Gidófalvy Lajos posztumusz ezredes Emléktáblája előtt, II. világháborút idéző egyenruhában és fegyverrel. Erdős László ny. ezredes, a rendezvény narrátora köszöntötte a megjelenteket abból az alkalomból, hogy születésének 123. és hősi halálának 79. évfordulóján emlékezzünk a hős parancsnokra, aki egész életével és hősi halálával is hazáját, az emberiség igaz ügyét szolgálta.

A felhívójel és a Himnusz elhangzása után Galló István ny. ezredes, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke megemlékező beszédében felelevenítette Gidófalvy Lajos életúját, katonai pályáját, hősi tevékenységét és halálának körülményeit.

Gidófalvy Lajos emlékét a volt katonáiból alakult Emlékbizottság, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a XIII. kerületi Lokálpatrióták Egyesületével közösen ápolja. Az Emlékbizottság tevékenységének köszönhető, hogy Gidófalvy Lajos főhadnagyot 1948-ban posztumusz őrnaggyá, majd születésének 90. évfordulója alkalmából 1991-ben a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere posztumusz ezredessé léptette elő. Az Emlékbizottság aktív közbenjárásának köszönhető, hogy Budapesten 1970-től a volt Ágyú utca és kicsit később a Vilmos laktanya helyén épült lakótelep viseli e megtisztelő nevet. Gidófalvy Lajos ezredest a II. Világháború során kifejtett embermentő tevékenységéért a Yad Vashem Intézet 1996-ban a „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.

Hazaszeretete és tiszti becsülete katonahőseink sorába emelte.

Katonai tevékenység során tanúsított kiemelkedő helytállásáért, bátor magatartásáért pedig 1998-ben a Magyar Köztársaság belügyminisztere posztumusz Bátorságért Érdemjelet adományozott részére.

Bízunk benne, hogy hazánk, a kerület, a rendezvényen megjelenő társadalmi szervezetek, a nevét viselő lakótelep lakói vitéz Gidófalvy Lajos ezredes sírig tartó szolgálatát, emlékének ápolásával, és azzal hálálják meg, hogy azon dicső hősök közé emelik személyét, akikre emlékezni örök kötelességünk.

A mai napon mi is ennek jegyében tisztelegtünk emléke előtt, és helyeztük el a megemlékezés koszorúit, virágait. A választókerület országgyűlési képviselője, a kerület polgármestere, alpolgármestere, képviselője mellett koszorút helyezett el a MEASZ, és annak helyi szervezete, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a HTBK, a Tiszta Égbolt BE, a XIII. kerületi LPE, az Angyalföld Polgárőr Szervezet, a Gidófalvy Emlékbizottság és nem utolsósorban a Gidófalvy család képviselői.

A rendezvény a Szózat és a katonai takarodó hangjaival ért véget.

szerk.